Restaurant Kellys
Image default
Aanbiedingen

Waarom kristalliseert honing?

Goede honing zal na verloop van tijd kristalliseren. De ene soort is iets sneller dan de andere. De snelheid van honingkristallisatie wordt beïnvloed door de hoeveelheid glucose en fructose. Honing met een hoog glucosegehalte zal sneller kristalliseren. Honing met een hoog fructosegehalte, zoals acaciahoning, kristalliseert niet snel

Andere factoren die kristallisatie beïnvloeden zijn: vochtgehalte in honing, temperatuur, tijd en kristallisatiebacteriën in honing.

Gekristalliseerde honing weer vloeibaar maken.

Het is gemakkelijk om de gekristalliseerde honing weer vloeibaar te maken in warm water (het water mag niet te heet zijn). Je kunt het pakket ook een paar dagen op de kachel laten liggen. Pas op dat je de honing niet oververhit, omdat deze veel gezonde enzymen verliest.
Honing met een vochtgehalte van 15% tot 18% kristalliseert sneller dan honing met een hoger vochtgehalte. Hier komt de glucosespiegel weer om de hoek kijken, want zodra het vochtpercentage stijgt, daalt de glucosespiegel. Lage temperaturen verhinderen het kristallisatieproces. Bevroren honing zal niet kristalliseren. Dit is de manier om de honing vloeibaar te houden. Honing die op een temperatuur van ongeveer 14 graden wordt bewaard, kristalliseert binnenshuis sneller.

Invloed van tijd.

Tijd heeft ook invloed op honing. Hoe langer de honing blijft, hoe langer de honing zal rijpen. Dit betekent dat glucose wordt afgebroken en het fructosegehalte in honing toeneemt. Bij hogere temperaturen zal het sneller gaan en zal de kristallisatie afnemen. De kristallen zitten vast aan kleine deeltjes in honing. Wanneer honing in de fabriek onder hoge druk wordt gefilterd, zal het aantal deeltjes afnemen en de kristallisatiesnelheid afnemen.

Conclusie: De kristallisatie van honing is een natuurlijk proces. De kwaliteit staat niet vermeld, maar wordt meestal veroorzaakt door temperatuurschommelingen. Dus gewoon opwarmen en er weer van genieten.

Pot bewaren op de juiste manier bewaren.

De kristallisatie van honing is een natuurlijk proces dat in elke fles voorkomt. Maar ook hier heb je invloed op. De juiste opslag van de pot zal het proces grotendeels stoppen. Dit doe je door de deksel stevig op de pot te draaien; hierdoor wordt de honing niet nat. Bewaar honing altijd op een donkere en droge plaats met een stabiele kamertemperatuur, zoals in een keukenkast. Temperatuurschommelingen kunnen honingversuikering veroorzaken.

Honing draagt bij aan het imuunsysteem!

Vooral in de winter kan je immuunsysteem zwak zijn. Honing kan je helpen. Het veroorzaakt een toename van het aantal witte bloedcellen dat door het lichaam wordt aangemaakt. Als er kaneel wordt toegevoegd, wordt het effect verder versterkt. Op deze manier kan het lichaam ziektes voorkomen, waardoor je minder snel ziek wordt.
Het gebruik van honing kan de fysieke kracht en atletische prestaties verbeteren, omdat het glycogeen langer in spieren kan opslaan. Honing kan de stabiliteit van glycogeen in spieren behouden. Hierdoor blijf je langer tijdens het sporten.

Omdat de glycogeenspiegels stabiel zijn, kunnen spieren na inspanning beter herstellen.
Honing heeft niet alleen een antibacteriële werking, maar verzacht ook. Honing haalt water uit de ontstoken keel, waardoor zwelling en pijn worden verminderd. 2 tot 3 eetlepels kruidenthee zijn voldoende, maar je kunt ook een borstel maken met warm water en citroensap.

Wist je trouwens al dat het tegenwoordig ook zeer makkelijk en gebruikelijk is om honing kopen online te doen? Zo tot aan de voordeur geleverd! Doe dit wel bij een imkerij, en niet via de thuisbezorg mogelijkheden van de supermarkt. De supermarkt heeft vaak honingsoorten waar toegevoegde stoffen inzitten.