Restaurant Kellys
Image default
Eten en drinken

Met een scherp mes maak je betere smaken

Met een scherp mes maak je betere smaken

Een goed scherp mes is je beste vriend in de keuken. Het helpt je om met precisie te kunnen werken, en bovendien nog snel ook. Een bot mes werkt tegen je en haalt je uit je ritme.

En dan nog een goede reden om je mes goed scherp te houden: het laat je eten beter smaken (en ook beter ogen).

Verse kruiden zullen extra aromatische olies afgeven onder een scherp mes. Een plak van je tomaat of een partje zal geen gescheurd of verpletterd uiterlijk hebben, maar het zal al zijn sappen en élégance behouden. Je kunt een ui fijn snijden en gemakkelijk garen doordat ze beter in takt blijven dan uien die tot grove plakken zijn gesneden. (Bot gereedschap verpletterd de cellen, wat een vloeistof losmaakt, een scherp mes snijd hier juist snel doorheen.)

Steak tartaar zal een superieure structuur hebben als je het met een scherp mes bereid in plaats van een hakmolen. In plaats van dat de steak triestig met een molen wordt gehakt, kan het gebraden kuiken, haasje of varken met genot gesneden worden.

Een goed mes hoeft niet duur te zijn (en een duur mes is waardeloos als het niet scherp is). Je hebt überhaupt maar een paar messen nodig, een universeel groente mes en een zogenaamd koksmes. Een goed kartel mes helpt ook enorm, en niet alleen voor brood. Hoewel het niet perse een mes is, helpt een dunschiller ook enorm.

Het mes dat ik het fijnste vind om mee te werken is het groente mes, met een lemmet van grofweg 5 centimeter breed en 17 tot 20 cm lang. Mijn voorkeur gaat uit naar het vierkante Japanse mes, maar een Europese variant met een puntig uiteinde is ook goed. Dit type mes doet namelijk alles, snijden, hakken en verfijnen.

Een scherp mes laat je eten beter smaken en beter ogen

Een scherp mes is het beste gereedschap in je keuken, ik gebruik het om voorzichtig een ui mee te kunnen snijden, wat bovendien mooier bruin zal worden.

Een mes scherp houden zou onderdeel moeten uitmaken van je routine. Er zijn elektrische en handmatige slijpsystemen, welke best ok werken. Het kan daarentegen geen kwaad om ze zelf op een profesionele manier te slijpen, met een wetsteen. Hierna kan je ze dagelijks met enkele slagen langs een aanzetstaal scherp houden.

Ik kan me nog een aflevering van Gordon Ramsey herinneren waarin hij een enorm Frans mes in zijn ene hand hield en met de grootste gemakzucht door een zak uien heen sneed. Hij deed het natuurlijk een deel voor de show, maar maakte wel een goed punt. Als je weet hoe je een mes moet gebruiken, kan je een heerlijke maaltijd op tafel zetten.

Als je ook nog eens weet hoe je het mes het beste kunt laten werken, dan wordt je kookkunst beter en succesvol. Dat zal je eten bovendien beter laten smaken.

Met een scherp mes maak je betere smaken

http://www.rtl.nl