Restaurant Kellys
Image default
Horeca

Vetafscheider bovengronds kopen? Dit moet je weten

Als horecagelegenheid moet je altijd aan een aantal verplichtingen en de wetgeving voldoen. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om vervuild water in het riool te dumpen. Bij een overtreding levert het dumpen van vervuild water een fikse boete op of het kan zelfs leiden tot bijvoorbeeld het tijdelijk al dan niet permanent sluiten van de gelegenheid. Dat wil je natuurlijk te allen tijde voor zijn. En met een vetafscheider bovengronds kun je het water filteren voordat je het vieze water in het riool laat stromen. In onze blog vertellen we meer over het product waarmee je simpel aan je verplichtingen en de wetgeving kunt voldoen.

Wat is een vetafscheider bovengronds?

Misschien heb je geen idee wat een vetafscheider bovengronds is en dat is ook niet erg. Wij vertellen je graag wat het doet en hoe je het gebruikt. Een vetafscheider is feitelijk een unit die op de waterafvoer wordt afgesloten. Zo wordt het vieze water gefilterd en komen schadelijke stoffen en vetresten niet in het riool terecht. Bovengrondse vetafscheiders zijn  in verschillende maten en varianten verkrijgbaar en ze kunnen tot een bepaalde hoeveelheid liter per uur filteren en afvoeren. Voor grootverbruikers zijn er ook ondergrondse putten verkrijgbaar, maar in de regel volstaat een bovengrondse unit voor horecagelegenheden, zoals restaurants, cafés en hotels.

Hoe werkt een vetafscheider?

Een vetafscheider bovengronds wordt onder een wastafel of spoelbak gemonteerd en direct aangesloten op de waterafvoer. Met handige verbindingsstukken die doorgaans separaat moeten worden aangeschaft. Voordat het vieze water naar het riool wordt afgevoerd, wordt het eerst gefilterd. Zodat er relatief schoon afvalwater wordt afgevoerd. Vetten en andere schadelijke stoffen worden in de vetafscheider opgeslagen. Je moet de vetafscheider dus ook legen zodra die vol is.

Vetafscheider van RVS of HDPE polyethyleen

Een vetafscheider bovengronds is doorgaans van duurzaam RVS of HDPE polyethyleen gemaakt. Professionele vetafscheiders zijn doorgaans van HDPE polyethyleen en ook NEN-EN 1825 gecertificeerd. Deze norm geeft eisen en beproevingsmethoden voor vetafscheiders en slibvangputten. Gecertificeerde modellen garanderen vaak ook de meest optimale werken terwijl je ook als eigenaar van de horecagelegenheid voldoet aan de strikte wet- en regelgeving.

Is een vetafscheider bovengronds noodzakelijk?

De grote vraag is of een vetafscheider bovengronds noodzakelijk is en het antwoord is ‘nee’. Je kunt namelijk ook kiezen voor zogenaamde slibvangputten die vaak door grotere bedrijven worden aangelegd. Je bent hoe dan ook verplicht om een vetafscheider te hebben wanneer je een horecagelegenheid hebt. Hier verstaan wij onder andere restaurants, kantines, hotels en cafés onder. Maar ook in andere sectoren is het van belang dat er een vetafscheider aanwezig is. Zoals bij slagers en bakkers die eveneens te maken hebben met vervuild water dat eerst gefilterd moet worden alvorens het naar het riool wordt afgevoerd.

Wanneer kies je dan voor een slibvangput? Wanneer bovengrondse vetafscheiders de capaciteit niet aankunnen. Denk bijvoorbeeld aan slachthuizen die per uur een enorme hoeveelheid water moeten afvoeren. Deze bedrijven hebben dan meer baat bij een grotere opvangput die ook weer aan andere eisen moet voldoen.