Restaurant Kellys
Image default
Bedrijven

Sour & wild ale bier

Op zoek naar een andere smaak bier? Bier is er in talloze varianten. Maar ken jij al sour & wild ale bier? Bier met een verrassende smaak.

Een zuurtje in je bier

Deze bieren met een rijk historisch verleden hebben Vlaamse roots, zoals bijvoorbeeld de Lambiek of de Geuze. Sour&wild bieren zijn in steeds meer varianten verkrijgbaar en er is wereldwijd een snel groeiende groep liefhebbers.

Bieren kunnen op zo’n manier gebrouwen worden dat de smaak bewust zuurachtig wordt. Sour en wild ale bieren: een perfecte verfrissing voor alle tijdstippen en seizoenen.

Maar wat maakt een bier nou ‘’zuur’’ of ‘’wild’’? Want hoewel deze termen vaak in één adem genoemd worden, is het beslist niet één pot nat.

Wild ale

Wild bier wordt gemaakt met behulp van wilde gisten of andere wilde micro-organismen (bijvoorbeeld een stam van de Lactobacillus). De wilde gist kan gebruikt worden in plaats van de tegenwoordig gebruikte gecultiveerde gistsoorten (Saccharomyces Carlsbergensis of Saccharomyces Cerevisiae). Wilde en gecultiveerde gistvarianten kunnen echter ook samen toegepast worden.

Sour ale

Oké, dat is dus wild bier. Maar, is wild bier dan ook zuur? Vaak wel, maar niet altijd. Of bier een zuurachtige smaak krijgt, hangt af van de gebruikte gistsoorten en van de wisselwerking tussen de gist en de wort (suikerrijke, waterige oplossing voor het maken van onder andere bier). En dat kan ook bereikt worden met meer moderne gistsoorten.

Verfrissende verrassing

Sour wild ale is een licht bier, met een licht- tot donkergele kleur en is verkrijgbaar in diverse alcoholpercentages. Het bier kan flink variëren in zuurgraad. Aan Sour&wild ales worden vaak fruitsoorten toegevoegd voor een heerlijk frisse afdronk. Bij diverse gerechten waar vaak citroensap over gesprenkeld wordt, zoals bij vis, is de smaak van een sour biertje een echte aanvulling. Sour&wild ales zijn ook lekker als verfrissend zomerse dorstlesser.