Restaurant Kellys
Image default
Bedrijven

Het verschil tussen horizontale en verticale groepen

In een kinderopvang zijn er twee soorten groepen: horizontale en verticale groepen. Hoewel beide groepen zich richten op de zorg en opvoeding van kinderen, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. Hieronder lees je de belangrijkste verschillen.

Horizontale groepen

Horizontale groepen zijn gericht op kinderen van dezelfde leeftijd. Dit betekent dat kinderen van hetzelfde niveau en met vergelijkbare ontwikkelingsbehoeften bij elkaar worden geplaatst. Dit maakt het voor de kinderen makkelijker om sociale vaardigheden te ontwikkelen en vriendschappen op te bouwen. Bovendien krijgen ze meer individuele aandacht en begeleiding, aangezien de verzorger zich kan richten op de specifieke behoeften van de groep. Een voorbeeld van een kinderopvang met horizontale groepen is deze kinderopvang in Hengelo.

Verticale groepen

Verticale groepen zijn gericht op kinderen van verschillende leeftijden. Hierdoor krijgen de kinderen de kans om te leren van elkaar en sociale vaardigheden te ontwikkelen door interactie met kinderen op verschillende ontwikkelingsniveaus. Dit kan bijdragen aan een bredere ontwikkeling en een versterkt zelfbewustzijn bij de kinderen. Bovendien kan dit ook helpen bij het ontwikkelen van verantwoordelijkheidsgevoel en het versterken van de sociale vaardigheden van de oudere kinderen door hen de kans te geven om te helpen en te leiden.

In de praktijk

In de praktijk worden beide groepsindelingen in kinderopvangcentra gebruikt, afhankelijk van de specifieke behoeften van de kinderen en de wensen van de ouders. Het is belangrijk om te realiseren dat geen van beide groepen superieur is aan de andere en dat beide groepen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en het welzijn van de kinderen. Naast horizontale en verticale groepen kunnen kinderdagverblijven ook de focus leggen op andere dingen. Zo heb je bijvoorbeeld een kinderopvang in Haaksbergen die veel aandacht besteed aan buitenspelen.

In het algemeen is het belangrijk om te kiezen voor een groep die het beste aansluit bij de specifieke behoeften van het kind, waarbij rekening wordt gehouden met de sociale en emotionele ontwikkeling en de leeftijd van het kind. Het is daarom raadzaam om samen met de verzorger en de ouders te beslissen welke groep het beste is voor het kind.