Restaurant Kellys
Image default
Dienstverlening

Geschiedenis van mediation

Een mediator of ook wel beter bekend als een bemiddelaar is een erg belangrijk beroep. Je hoort er niet zoveel over, maar toch zijn ze niet te missen. Het kan namelijk iedereen overkomen dat je in een situatie komt te zitten en je zo een persoon nodig hebt. Maar wat weet je nu eigenlijk over dit beroep? Zoals waar komt het precies vandaan? 

Middeleeuwen

Een mediator bestaat al een heel stuk langer dan de meeste misschien denken. In het middeleeuwse tijdperk werden bemiddelaars ingezet voordat een conflict echt uit de hand liep en in de rechtbank moest worden uitgevochten. Zo’n bemiddelaar konden verschillende mensen zijn. Zoals een jurist zijn, maar ook bijvoorbeeld een koopman, bisschop of arts. De diplomatieke rol was een rol voor maar een korte periode, die werd toegekend aan een gerespecteerd persoon uit de gemeenschap. 

In Nederland

Mediation is eigenlijk pas bekend geworden sinds de jaren 90. Dit is dus helemaal nog niet zo erg lang. Het is overgewaaid van de jaren 70 in de Verenigde Staten waarbij mensen als tegenhanger van het juridische traject een start maakte met mediation. Nederland vond dit toen wel interessant en is het toen ook gaan uitproberen. Het werd eerst niet echt als officieel beroep gezien en het was meer iets om te zien hoe het zou vallen bij de mensen. Het was in de jaren 90 ook nogal taboe om vooral voor je relatie een bemiddelaar in te huren. Als het werd gedaan, dan was dat ook achter gesloten deuren. Niet veel mensen wisten het van elkaar. 

Tegenwoordig 

Sinds het zijn van een mediator een beroep is geworden, zijn er heel wat afspraken over gemaakt. En er zijn onlangs nog nieuw maatregelen aangekondigt. Zo staat deze branche nooit stil. Op 20 april 2004 stuurde de toenmalige minister Donner van Justitie een brief naar de Tweede Kamer, waarin hij een aantal maatregelen beschreef om conflictbemiddeling te bevorderen als soort alternatief voor rechtspraak. Aantal maanden later werden deze vragen beantwoord. Met ingang van april 2005 zijn geleidelijk bemiddelings voorzieningen opgezet bij de Rechtspraak en het Juridisch Loket. 

Zoveel jaar later is dit beroep niet meer te missen. Steeds vaker durven mensen ervoor uit te komen en het ik ook zeker niet iets om je voor te schamen. Gelukkig wordt dat steeds duidelijker. Zo is wordt het werk van een mediator ook herkent en krijgt het de waardering die ze verdienen. Het is namelijk erg lastig om onpartijdig te blijven en je kan dus ook niet zomaar een mediator worden. Het is fijn dat er in de tijd van nu genoeg opleidingen zijn om je naar dit beroep te helpen. 

Mediator nodig? Buitengewoon Mediation staat voor je klaar. Chantal is onder andere actief als mediator en voor scheiden Breda