Restaurant Kellys
Image default
Toerisme

10 tips waarmee jij je vermaakt in Elburg

Elburg is een oude Hanzestad gelegen in Gelderland, vlakbij Flevoland. In dit stadje is er genoeg te zien en te doen. Daarom hebben wij een tiental tips voor je onder elkaar gezet met de dingen die je echt niet mag missen als je in Elburg bent!

 

Uniek aan Elburg is het oude stadcentrum met een stratenplan dat nog over is gebleven uit de middeleeuwen. Terwijl je over de kinderkopjes loopt zie je links en rechts gezellige winkeltjes en terrasjes. Duik wat steegjes in en kom het oude muurhuisje en het gruithuis tegen.

 

Bezoek één van de musea die Elburg rijk is. Ga bijvoorbeeld bij Museum Elburg naar binnen en leer alles over de historie van de stad en de omgeving. Ook vind je in Elburg onder andere het Nationaal Orgelmuseum en Museum Sjoel, over Joods leven in Elburg.  

 

In het zomerseizoen mag je dit zeker niet overslaan. Het hoogste punt van de kerktoren van de Grote of St. Nicolaaskerk is eeuwen geleden afgebrand, maar het grootste gedeelte van de toren staat nog overeind. Beklim de toren en geniet van het uitzicht van Elburg en de omgeving.

 

Geniet op één van de vele terrasjes in het stadscentrum of kies voor een plekje aan de haven. Beide gezellige plekken voor een lunch om even bij te komen.

 

Van oudsher is Elburg een vestingstadje en diverse vestingwerken zijn nog bewaard gebleven. Wanneer je een rondje maakt over de stadswallen, kom je er een paar tegen. Denk aan kazematten, kanonnen en delen van de oude stadsmuur.

 

De Elburger botters werden vroeger veelvuldig ingezet om de stad te voorzien van vis. Tegenwoordig kun je een rondje meevaren op deze botters van honderden jaren oud.

 

Niet alleen de stad zelf is prachtig, ook de weidse omgeving biedt veel vermaak. Stap bijvoorbeeld op de fiets en houdt pauze bij de A. Vogeltuinen of bij Bakkersmolen De Tijd.  

 

In het kleine steegje bij de Vischpoort bevindt zich Restaurant Achter de Poorte. In dit restaurant met een Frans Mediterrane keuken kun je terecht voor heerlijke gerechten van dagverse producten. Een diner dat je niet wil missen!

 

Struin na het diner nog even in de haven, loop langs de oude visafslag en geniet van de zon die langzaam ondergaat achter de bootjes in de haven. Vooral op de heldere zomerdagen verdwijnt de zon op een prachtige manier in het water. 

 

In Elburg vermaak je je veel langer dan één dag. Blijf daarom slapen in het enige hotel van Elburg en omgeving, dat ook nog eens midden in het pittoreske stadje staat. Reserveer direct je kamer.

 

https://achterdepoorte.nl/