Restaurant Kellys
Image default
Horeca

Dieptereiniging van restaurant keukens

Het zal je niet verbazen dat hygiene erg belangrijk is in de keukens van restaurants en bistro’s. Vooral omwille van de voedselveiligheid. Daarom wordt er na elke werkdag grondig gepoetst. En om de zoveel tijd wordt een dieptereiniging van de keuken ingepland. Maar wat houdt dat precies in?

Waarom een dieptereiniging?

Er zijn verschillende redenen om een dieptereiniging uit te voeren.

In eerste instantie om aan de HACCP normen te voldoen. De schoonmaak voorkomt bacteriegroei, kruisbesmetting en voedselvergiftiging. Dat is belangrijk voor controles van de voedselinspectie. Bij een negatieve controle wordt de keuken gesloten.

Deze schoonmaakbeurt helpt ook om nare geuren te verwijderen. Aangekoekt vuil zal snel beginnen stinken. Dat is niet aangenaam voor je gasten.

Ook de kans op ongedierte, van muizen tot vliegen, verkleint. 

Daarnaast vormt vet en vuil dat zich ophoopt in afzuigkappen en apparatuur voor een brandgevaar. Vooral bij frituurbakwanden, fornuizen en ovens. Een periodieke dieptereiniging zal dit brandgevaar verminderen. Goed om te weten: meestal verplicht de verzekeringsmaatschappij om een periodieke reiniging te laten uitvoeren.

Tenslotte is een schone keuken prettiger voor het personeel. Want wie wil er nu in een vuile omgeving werken?

Een complete schoonmaak van een restaurant keuken

Een keuken dieptereiniging wordt uitgevoerd door een professionele schoonmaakfirma zoals Eventi Group. Die pakt volgende zaken aan:

  • Fornuizen, ovens en grillplaten
  • Dampkappen, filters en afzuigkanalen
  • Friteuses
  • Koelkasten en vriezers
  • Vaatwassers
  • Gootstenen en afvoeren
  • Vetafscheiders
  • Werktafels, kasten, opslagrekken en lades
  • Vloeren en muren
  • Handcontactpunten (deuren, lichtschakelaars…)

Wat kost het?

Prijzen zijn afhankelijk van verschillende factoren:

  • Grootte van de keuken: een keuken die plaats biedt aan een team van 15 koks vereist meer tijd en middelen dan de keuken van een kleine bistro.
  • Mate van vervuiling: sterk vervuilde werkoppervlakken en toestellen vergen intensiever schoonmaakwerk. Dat beïnvloedt de prijs.
  • Apparatuur: soms is er complexe apparatuur aanwezig die een speciale reiniging vereist.
  • Frequentie: regelmatige dieptereinigingen leiden vaak tot lagere kosten per schoonmaakbeurt. 

Vanwege deze variabelen geven schoonmaakbedrijven zoals Eventi Group vaak geen vaste prijzen op hun websites. Ze bieden meestal maatwerkoffertes aan, afgestemd op de specifieke situatie van de klant.