Restaurant Kellys
Image default
Cadeau

Het ontbijt van vroeger

Tegenwoordig hebben we de luxe om uitgebreid te kunnen ontbijten en we kunnen zelfs ons ontbijt laten bezorgen. Van heerlijke soorten yoghurt met fruit tot aan verschillende soorten luxe broodjes. Het behoort nu allemaal tot de mogelijkheden. Maar is dit altijd het geval geweest?

De middeleeuwen

In de middeleeuwen was er weinig in het bezit van de armen. En arm was een groot deel van een bevolking. Dit betekend dat zij geen geld hadden om eten te kopen of om schoon drinkwater te drinken. In deze tijd waren de armere al lang blij als ze iets te eten kregen en dat resulteerde in ongeveer twee maaltijden per dag. Hier viel het ontbijt dan ook echt niet onder. Pas rond de middag kregen ze wat broodpap, een soepje of een klein schepje uit een stoofpot.

De gouden eeuw

De tijd dat er steeds meer vanuit andere landen wordt overgevoerd door VOC schepen. De mensen met minder geld aten vaak nu wel ontbijt, maar dan in de vorm van brood of pap. Soms kwam daar een beetje boter of kaas bij. Er kwamen tomaten, paprika’s en verschillende specerijen over uit andere landen. Voor de rijken betekende dit experimenteren met eten. De keuken werd steeds uitgebreider en het ontbijt ook. Daarom eten de rijken elke dag iets anders bij het ontbijt, want ze wilde alles proberen.

De twintigste eeuw

Pas rond de 20ste eeuw ging het beter met de armen. Vrijwel iedereen had de mogelijkheid om gevarieerd te kunnen eten omdat bijna iedereen geld ging verdienen. Hierdoor werd een boterham voor het vertrek naar het werk ook een gewoonte onder de armen.