Wat als je een pil zou kunnen gebruiken die je slimmer maakte?

Wat als je een pil zou kunnen gebruiken die je slimmer maakte? Het klinkt als een Hollywood-film plot, maar een nieuwe systematische review suggereert dat de decennia lange zoektocht naar een veilige en effectieve “slimme geneeskunde” zijn eerste succes zou hebben gekerfd.

Onderzoekers hebben ontdekt dat modafinil de cognitieve functie van hogere orde verhoogt zonder ernstige bijwerkingen te veroorzaken.

Modafinil, dat sinds 1998 in de VS wordt voorgeschreven om slaap gerelateerde aandoeningen zoals narcolepsie en slaapapneu te behandelen, verhoogt de waakzaamheid zoals cafeïne dat doet.

Een aantal studies hebben gesuggereerd dat het andere cognitieve voordelen kon bieden, maar de resultaten waren ongelijk.

Om de verwarring op te helderen, analyseerden onderzoekers vervolgens aan de Universiteit van Oxford 24 studies gepubliceerd tussen 1990 en 2014 die specifiek gekeken hadden naar hoe modafinil de cognitie beïnvloedt. In hun review, die vorig jaar werd gepubliceerd in de Europese Neuropsychofarmacologie, ontdekten ze dat de methoden die werden gebruikt om modafinil te evalueren de uitkomsten sterk beïnvloedden.

Onderzoek dat de effecten van het medicijn op de uitvoering van eenvoudige taken onderzocht, zoals het indrukken van een bepaalde knop na het zien van een bepaalde kleur, ontdekte niet veel voordelen.

Toch hebben onderzoeken die de deelnemers hadden gevraagd om complexe en moeilijke taken te doen na het innemen van modafinil of een placebo, vastgesteld dat degenen die het medicijn gebruikten accurater waren, wat suggereert dat het van invloed kan zijn op ‘hogere cognitieve functies-voornamelijk uitvoerende functies maar ook aandacht en leren’, legt co-auteur Ruairidh Battleday uit, nu een arts en Ph.D. student aan de University of California, Berkeley.

Maar ren nog niet naar de apotheek. Hoewel veel artsen de medicijnen off-label zullen voorschrijven om mensen te helpen concentreren – inderdaad, een onderzoek uit 2008 door het tijdschrift. Een op de vijf lezers hadden de medicijnen voor de hersenen gebruikt, en de helft van die mensen had modafinil-proeven gebruikt die nog niet gedaan waren op de lange-termijn effectiviteit of veiligheid van modafinil.

Studies van het medicijn zijn “uitgevoerd in een gecontroleerde wetenschappelijke omgeving en meestal alleen gekeken naar de effecten van een enkele dosis”, legt Oxford neuropsycholoog en review co-auteur Anna-Katharine uit – dus niemand weet of het veilig is om het lange tijd te gebruiken bij gezonde mensen. Evenmin is bekend of modafinil zijn voorsprong kan verliezen bij herhaald gebruik, een fenomeen dat bij veel koffiedrinkers bekend is.

Bijwerkingen zijn een andere belangrijke overweging. Van modafinil is aangetoond dat het bij sommige gebruikers slapeloosheid, hoofdpijn en buikpijn veroorzaakt.

Hoewel dit soort problemen de moeite waard kunnen zijn om te doorstaan voor een medicijn dat een ziekte behandelt, “veranderen de risico’s versus voordelen dramatisch als je geen medische aandoening hebt”, zegt Sharon, een psycholoog aan de universiteit van Cambridge die ethische overwegingen bestudeert. geassocieerd met het gebruik van cognitie-verbeterende geneesmiddelen.

Wil je betere concentraties? Koop Modafinil hier!

http://modafinil-kopen.nl/prijzen-online/